Basiscursus bedrijfshulpverlening

 

Bedrijfshulpverleners (bhv’ers) zijn gewone werknemers. Ze komen in actie als er in het bedrijf iets gebeurt: er breekt brand uit, iemand bezeert zich of er is een ontruiming nodig. Zij weten wat er moet gebeuren als er brand is of als er iemand flauwvalt. De bhv’ers  zorgen dat bij een ontruiming iedereen op een veilige manier het gebouw kan verlaten.

Bhv’ers zijn sneller aanwezig bij een incident dan de brandweer, ambulance of politie en kunnen in de beginfase van een incident het verschil maken. Bhv’ers zijn opgeleid om een functie als voorpost te vervullen totdat hulpverleningsdiensten er zijn. Zij nemen maatregelen om letsel en schade zoveel mogelijk te beperken.

De basiscursus bedrijfshulpverlener bestaat uit vier onderdelen die ook los gevolgd kunnen worden:

1. Brandbestrijding

In het onderdeel brandbestrijding leer je waar je rekening mee moet houden als je een oproep krijgt omdat er brand is in jouw bedrijf. Wanneer is het verantwoord om een bluspoging te doen? In welke gevallen moet je direct starten met ontruimen? Je leert welke branden je nog kan blussen en hoe je dat moet doen. Vanzelfsprekend komen daarbij ook de gevaren bij het blussen aan bod. Je eigen veiligheid staat immers altijd voorop.

2. Ontruiming

Bij ontruiming staat een algemene ontruimingsprocedure voor de bhv centraal. Wat moet je als bhv’er allemaal doen als er met worden ontruimd? Ook is er aandacht voor de ontruimingsvoorzieningen en de samenwerking met externe hulpverleningsdiensten.

3. Niet-spoedeisende eerste hulp

Bij niet-spoedeisende eerste hulp gaat het over de beoordeling en behandeling bij
niet-levensbedreigende aandoeningen. Dit kunnen onder meer wonden, oogletsels, kneuzingen, verstuikingen, breuken of brandwonden zijn.

4. Spoedeisende eerste hulp

Bij spoedeisende eerste hulp komt de reanimatie met gebruik van de AED aan bod. Ook wordt ingegaan op het optreden bij verslikking, shock, angina pectoris, hartinfarct, beroerte, epilepsie, suikerziekte en hersenletsel.

Groepsgrootte

6 – 12 personen

Duur

8 uur Brandbestrijding en ontruiming
8 uur Eerste hulp

Toelatingseisen

Er is geen vooropleiding vereist, iedereen kan deelnemen aan de basisopleiding.

Locatie

De organisatie waarvoor de opleiding gegeven wordt, dient zelf te zorgen voor een geschikte locatie.
Een geschikt locatie bevat één of meerdere ruimten waar zowel theorie als praktijk gelegenheid is voor een groepsgrootte van max. 12 personen per ruimte. De ruimten dienen goed geventileerd en schoon te zijn (i.v.m. oefeningen op de grond).
In verband met het oefenen met blusmiddelen, dient er tevens een afgeschermde ruimte, buiten rondom of in de nabijheid van het pand, beschikbaar te zijn waar open vuur toegestaan en mogelijk is. Bijvoorbeeld een deel van het eigen de parkeerterrein.

BHVopleiding